Preotul Dan Damaschin – propus pentru titlul de Cetatean de Onorare al Municipiului Iasi

In cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Iasi din data de 29 martie 2019 orele 10:00 pe ordinea de zi se regaseste si proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași preotului Dan Damaschin.

Cine este preotul Dan Damaschin

PreotulDan Damaschin are 43 de ani, tata a 4 copii s-a născut în comuna Moșna la 50 de kilometri de Iași într-o familie cu patru frați.
„Prima amintire o am de la bunicul dinspre mama. Stăteam pe genunchii săi și învățam Tatăl Nostru. Aveam între doi și trei ani“.
In 1988, în clasa a șaptea, când s-a îmbolnăvit de diabet si neputând să se înscrie la Școala Militară, a ales sa mearga la Liceul Sanitar.
„În clasa a XI-a am avut contact cu mănăstirile din zona Neamțului. După Revoluție, am căutat spiritualitatea adevărată. Am ajuns și la Părintele Cleopa, părintele Ambrozie. Oameni de o mare calitate spirituală și experiență extraordinară. Și atunci, încurajat fiind de acești duhovnici să caut de-ale sufletului, am dat la Teologie. Am reușit fără pregătire, doar ajutat de profesorii de la Liceul Sanitar”, spune părintele Damaschin într-un interviu acordat jurnalistului Violeta Cincu. Tânărul asistent era și student la Teologie. Trei ani a muncit noaptea, iar ziua mergea la facultate, unde a dat peste oameni extraordinari. Ca asistent medical a fost la spitalul CFR, la Sanepid și la Spitalul de Psihiatrie Șipote. A luat contact cu oamenii aflați în suferință, o suferință care nu trece cu medicamente. Spune că a înțeles multe lucruri despre viață la Șipote.
A absolvit Facultatea de Teologie in 1997, si contrar părerii tuturor că a ajunge preot este greu, a mers la examen, a fost declarat admis si a ales sa fie preot la Podolenii de Sus. Dupa o perioada s-a mutat in parohia de la Cozia si in 2005 ajunge la Iasi fiind preot la maternitatea Cuza Vodă din Iași.
Anual, are grijă ca 3.000 de copii din zonele sărace ale județului Iași să ajungă la școală. Le oferă de toate, prin donațiile oamenilor care-ți doresc și ei să facă bine: rechizite, mâncare, haine, cărți.
Părintele Dan Damaschin a oferit deasemeni o șansă mamelor care cerșesc pe străzi și tinerelor care rămân însărcinate și sunt alungate de acasă. A primit teren de la o parohie pe strada Cicoarei si cu voluntari, cu banii lui, a construit o clădire, cu garsoniere și sală de mese.
Tabăra de vară organizată de preotul Dan Damaschin a devenit deja o tradiție la Iași. Prin intermediul Asociației „Glasul Vieții “, în fiecare an copiii săraci merg în vacanță pentru o săptămână.
În cadrul campaniei „Grăuntele de muștar”, preotul Dan Damaschin a inițiat strângeri de fonduri, din donații, ca să trimită copii sărmani la școală. Fiecare a primit ghiozdan, rechizite, hăinuțe, papucei, bunătăți și jucării.

Stirea Precedenta

Interviu cu Ludovic Orban

Stirea Urmatoare

Protest anti-Tudorel Toader inedit la Iasi