“Mister Faliment” de la conducerea judetului Iasi

A devalizat industria ieseana, a avut dosar penal si este in carti pentru Primaria Iasi

Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi este modelul lipitorii politice la banii si logistica statului. In urma acestui om nu au ramas decat firme falimentate si gauri negre la bugetul de stat. Din nefericire pentru ieseni, modul falimentar in care si-a condus afacerile s-a transferat in plan politic si administrativ. Acum, aceasta lichea este sustinut de Dragnea pentru functia de primar al Iasului

Parcursul acestei lichele din fruntea judetului incepe in anii 90, pe timpul guvernarii Nastase, atunci cand Popa, pe fondul anarhicei privatizari (n.r. a se citi devalizari) si sub paravanul politic asigurat de mai marii vremii, preia ca un hamesit mai multe companii de stat, printer care Autotransport Iași, Tehnoton SA, Sinta SA, Vitalef SA, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri Iași – ALDP și Moldoforest SA. Nici guvernarile de dupa nu au fost un lup rau pentru Popa, ci mai degraba niste vaci bune de muls, ceea ce a si facut. În perioada guvernarii Ponta, compania Tehnton a lui Maricel Popa a încasat milioane de euro de la CFR. Contractul cel mai mare este de circa 400 de mii de euro pentru furnizarea de dibluri din plastic pentru reparații traverse. În anii 2015 si 2016, firma Tehnoton SA a incasat 2 milioane de euro de la CFR pentru diverse echipamente și mașini electrice. Pe langa salba de fabrici comuniste pe care le-a preluat in vederea aducerii pe o piata competitiva, dar a ajuns sa le falimenteze, Popa a avut motelul Bucium şi hotelul Basarabia, diverse firme de producţie mobilier, termopan, service-ul Panasonic, taxi aerian, școală de pilotaj aerian si o fermă bio. De formaţie inginer electronist, Maricel Popa a început în 1990 cu o firmă de reparaţii electronice în care mai avea 2 asociaţi. Un an mai tarziu avea deja primul million de dolari in cnt. Acum, familia Popa deține are peste 100.000 mp de spații industriale în Iași, majoritatea închiriate și peste 200 de hectare de platforme industriale, hale sau baze de producție în toate județele Moldovei, iar Popa se situeaza in primii 12 cei mai bogati ieseni.

Functie pusa pe tava PSD de pentru a-l scapa de faliment

In anul 2008, americanii de la Delphi intentioneaza sa preia compania Tehnoton, dar Popa a refuzat oferta de 25 milioane euro. Refuzul lui Popa de atunci a fost unul regretabil, deoarece 5 ani mai tarziu Popa a incercat disperat sa vanda Tehnotonul, dar fara succes. Fiind cu firmele pe butici, Maricel Ppa este ajutat, in 2013, de primarul Gheorghe Nichita, vicepresedinte PSD la nivel national, sa obtina un post de secretar de stat la Ministerul Economiei, apoi cel al Energiei, doar-doar s-o agata de posibilitatea pe care i-o conferea functia, pentru a-si salva firmele. Acest serviciu facut atunci de Nichita se va intoarce cativa ani mai tarziu. Dupa anchetele care l-au ingopat pe fostul edil, Maricel Popa ii ofera un post de consilier personal la Consiliul Judetean, institutie pe care o conduce, e un fel a spune, din anul 2016. Din aceasta pozitie, Popa nu a facut nimic notabil, dar se lauda ca numai intr-un singur an, respectiv 2017, a reusit sa aduca la CJ proiecte de 430 milioane euro iar până la finalul mandatului va ajunge să semneze proiecte ce cumulează 1 miliard de euro.

A tinut hidrele comuniste in puf, din mita

Sa cumperi pe banda rulanta tot felul de intreprinderi si apoi sa le dai la fier vechi, trebuia sa ai proptele mari la centru. Ori, Maricel Ppa a stiut sa beneficieze de relatii privilegiate pe care le platea regeste. Surse din mediul de afaceri sustin ca Popa i-a platit o “consultanta de 10.000 de euro lunar către firma lui Bogdan Solcanu, fiul baronului local, Ion Solcanu, i-a amenajat o vila la Focşani lui Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, si a facut diverse servicii consistente altor personaje puternice ale momentului, printre care Sergiu Sechelariu, Octav Cozmâncă sau Ion Iliescu.

In urma cu 3 ani, dupa 16 ani de spagi date in stanga si in dreapta pentru a fi cocotat intr-o functie publica, Popa a fost ales președinte al Consiliului Județean în urma unei ședințe tensionate. Popa a obtinut cu mare greutate acest post de raspundere pentru comunitatea ieseana, cu toate ca intre post si personaj se afla un mare conflict de intere. In perioada în care PSD se afla la guvernare, Popa a încheiat contracte de lucrări cu primăriile ieșene Dorbrovăț, Gropnița, Schitu Duca, dar și cu Compania Națională de Drumuri. Prin intermediul companiei ALDP Iași, Popa are un contract de jumătate de million de euro inclusiv cu Directia Județeană de Administrare a Drumurilor aflată în subordinea CJ Iași, ceea ce il situeaza pe Popa intr-un evident conflict de interese.

Cercetat pentru abuz in serviciu, propus e Dragnea pentru Primaria Iasi

Problemele lui Popa nu se opresc aici. In anul 2017, preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu. Potrivit DNA, preşedintele CJ Iaşi a fost cercetat în legătură cu rezilierea abuzivă a unor contracte de reabilitare a infrastructurii rutiere. Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat faptul ca in perioada 2016-2017, suspectul Popa Maricel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, beneficiind de ajutorul suspectului Achiței Daniel-Ioan, a încălcat prevederile legale privind desfășurarea activităților de investiții și reabilitare a infrastructurii județene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistat în mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreținerea drumurilor județene. Concret, în contextul unui scandal mediatic creat în legătură cu lucrările de întreținere ce se efectuau pe drumul județean 248 A (Iași –Voinești – Țibănești), Popa Maricel a stopat lucrările respective pe motiv că ar exista nereguli la efectuarea lucrărilor, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică. În plus, procedând în aceeași manieră, Popa Maricel a determinat excluderea unei societăți din cadrul asocierilor de firme care au câștigat două din contractele amintite mai sus și înlocuirea acesteia cu una “agreată”. Intr-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a lui Popa a fost produs un prejudiciu firmei respective în sumă de 717.898 lei. Un astfel de individ care a fost cercetat penal, a devaliat industria ieseana, a avut lucrari cu statul si a transformat fabricile iesene in gauri negre, este acum presedinte al Consiliului si sef al filialei iesene a PSD, urmeaza sa fie propus de PSD pentru candidatura la fucntia de primar al Iasului

Stirea Precedenta

Societatea Timișoara: Finalizarea „dosarului Revoluției”, un țel atins

Stirea Urmatoare

Ministrul Comunicaţiilor e indignat de scumpirea serviciilor de telefonie