“La Piovra” din jurul copiilor bolnavi

Sursa foto:www.doctorulzilei.ro

Sursa foto:www.doctorulzilei.ro

Asa cum va anuntam saptamana trecuta vom incepe astazi un serial despre o adevarata “caracatita” din spatele copiilor si adultilor ce sufera de autism – o boala tot mai raspandita tinand cont ca 1 din 100 de copii sufera de aceasta maladie.
In cazul copiilor ce sufera de autism sau prezinta elemente din spectru autist D.G.A.S.P.C (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) Iasi aflata sub tutela Consiliului Judetean elibereaza un certificat de incadrare in grad de handicap care vine insotit de un plan de abilitare – reabilitare in care sunt prevazute metodele de reabilitare, institutiile repsonsabile de monitorizarea respectivului plan, precum si entitatile responsabile de terapia de recuperare. Ce e de retinut este faptul ca acest plan este OBLIGATORIU de respectat si dus la indeplinire.
Am primit pe adresa redactiei mai multe documente care arata faptul ca in planul de abilitare-reabilitare al unui copil incadrat in grad de handicap datorita prezentei unor elemente din spectru autist, responsabile de terapia de recuperare sunt atat Centrul de Servicii Sociale „Sf.Andrei” Iasi cat si asociatia non-profit “Zbor de fluturi” care desfasoara o asa-zisa terapie si asupra careia vom reveni cu detalii.
Pana aici nimic ce pare a fi ciudat. Dar lucrurile abia acum incep sa devina interesante.
Potrivit PAR (plan de abilitare-reabilitare) la un interval de 6 luni sunt cerute rapoarte din partea celor implicati in respectivul plan. Tinand cont de faptul ca asociatiile non-profit sunt cuprinse in respectivul plan, le sunt solicitate rapoarte de monitorizare, desi potrivit informatiile pe care le detinem ( cel putin in cazul asociatiei “Zbor de fluturi” ) nu exista o acreditare, licentiere sau autorizare pentru desfasurarea activitatilor terapeutice pentru persoanele cu autism, acestea inainteaza catre DGASPC un raport ce cuprinde informatii referitoare la evolutia copiilor in cadrul unui asa-zis “program terapeutic”
Acum ne intrebam cum poate D.G.A.S.P.C Iasi sa solicite rapoarte de evaluare unor asociatii non-profit care nu sunt acreditate pentru activitatile din planul de abilitare-reabilitare? Nu se verifica inaintea intocmirii respectivului plan daca asociatiile pot fi direct implicate in reabilitarea copiilor ce sufera de autism?
Intr-un email primit din partea D.G.A.S.P.C Iasi aceasta ne comunica ca in cazul despre care am intrebat, respectivele centre au fost alese de catre parinti. Plecand de la premiza ca afirmatia celor de la Protectia Copilului ar fi corecta, DGASPC ca institutie care are obligatia sa protejeze drepturile copiilor, in special al celor incadrati in grad de handicap, nu verifica daca respectivele asociatii au acreditarile necesare sa participe la reabilitarea terapeutica a copiilor?
Daca un parinte iti declara ca copilul lui va urma o terapie de recuperare la asociatia “Ingeri pierduti” DGASPC nu verifica daca asociatia respectiva este abilitata sa efectueze o astfel de terapie? Poate respectiva asociatie non-profit se ocupa de inhumarea celor fara identitate, sau poate are cu totul si cu totul alte activitati decat cele terapeutice.
Prin urmare, datorita acceptarii rapoartelor de monitorizare din partea unor asociatii non-profit neautorizate sa desfasoare activitati terapeutice, DGSAPC tolereaza prezenta si functionarea unor astfel de asa-zise “centre de terapie” care incaseaza sume fabuloase de la parintii disperati sa caute o solutie la problemele copiilor, tinand cont ca costul unei ore de “terapie” se ridica la aproximativ 50 de lei iar copii efectueaza minim 6-8 ore pe saptamana, existand chiar si liste de asteptare pentru a putea intra in asa-zisul “program de terapie” pe care aceste asociatii le desfasoara.

Ne intrebam oare cate sute sau mii de astfel de rapoarte au ajuns in arhivele DGASPC Iasi fara ca cineva sa se intrebe daca ele au fost intocmite respectand prevederile legale…
In episodul urmator vom prezenta si implicarea medicilor de psihiatrie pediatrica in acest cerc vicios.
(Va urma)

In cazul in care una din institutiile despre care s-a amintit in acest articol doreste un drept la replica le punem la dispozitie spatiul necesar. Ii rugam sa ne transmita dreptul la replica ( in cazul in care acesta va exista) pe adresa redactie@stireadeiasi.ro

Stirea Precedenta

Conferinta de presa neobisnuita

Stirea Urmatoare

Știri premeditate, matinal meditate (XIX)