17.000 de angajati ieseni din domeniul IT ar putea fi afectati de reintroducerea impozitului pe venit!

Daca cele declarate de presedintele PNL, Ludovic Orban la Medias vor fi puse in practica dupa venirea PNL la guvernare, atunci cei 17.000 de angajati din domeniul IT care isi desfasoara activitatea la Iasi ar avea salarii mai mici cu cel putin 10 % fata de salariile nete actuale, dupa reintroducerea impozitului pe venit.
Va amintim ca intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o la Medias presedintele PNL a declarat: „Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii. Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”.
Eliminarea acestor facilitati fiscale ar avea un impact economic negativ, desi la prima vedere, efectul ar parea invers.
Asta deoarece sumele colectate nu ar mai ajunge in economia privata, acolo unde merg acum prin bunurile si serviciile pe care angajatii din domeniul IT le achizitioneaza, competitivitatea industriei IT din tara noastra ar scadea drastic ceea ce ar duce la relocari ale afacerilor desfasurate de companii in alte tari care ofera facilitati fiscale pentru acest domeniu si ar reveni fenomenul migratiei specialistilor in IT spre Europa de Vest, fenomen ce pana acum a fost extrem de redus, datorita acestor facilitati fiscale.
Pornind de la ipoteza in care acest impozit ar fi pus in practica si 5.000 din cei 17.000 de angajati ieseni din domeniul IT si-ar pierde locurile de munca sau ar prefera sa plece in strainatate, acest lucru ar duce la venituri reduse cu sume intre 5 si 8 milioane de euro lunar la economia orasului.

[sc name=banner_jos]
Stirea Precedenta

America sub atacul Rusiei, cu complicitatea echipei lui Trump: declarația lui Robert Muller

Stirea Urmatoare

Halep, favorită la câștigarea Roland Garros