Conducerea CAFR, paravan al infracțiunilor de evaziune fiscală și fraudare fonduri PNDR la Iași

Cu toate că și-a încetat activitatea în cadrul Direcției Regionale a Finanțelor ieșene de aproape 5 ani, fostul director Ioan Grigoriu încă mai dictează modul cum trebuie desfășurată activitatea în cadrul instituției, atât în ceea ce privește politica de personal prin numiri pe funcții de șefi ale unor apropiați, prieteni sau rude, cat și pe cea a activității efective de control. Acesta s-a pensionat în anul 2014, însă și acum reușește să-și protejeze interesele sale și afacerile unor acoliți, aducând grave prejudicii statului.

Pentru aceasta, Grigoriu se folosește de funcția de vicepreședinte al Consiliului Camerei Auditorilor Financiari și de susținerea oferită la Ministerul de Finanțe de nașul său, senatorul Victorel Lupu. Nu în ultimul rând, Grigoriu apelează frecvent la statutul deținut până în 2014 în Fiscul ieșean, având sprijinul foștilor subordonați, pe care i-a ajutat să ocupe posturi-cheie în cadrul instituției (inclusiv prin sprijinul colegului său de la CAFR, Ialomițianu, fost ministru de finanțe) și cărora le indică și acum, după 5 ani, agenții economici unde nu trebuie realizate inspecții sau modul cum trebuie efectuate verificări, astfel încât protejații acestuia să nu aiba de suferit.

Un exemplu în acest sens este sprijinul oferit, de-a lungul timpului, de catre Grigoriu lui Cornel Pintiliciuc, beneficiar de “succes” al fondurilor PNDR, ce patronează mai multe societăți de agricultură din județul Iași, printre care: Agro Gol Company, Old Age, Questeastern, Agroferma Bogdan, Kriss Inc&Co, Ferma Gam sau Ganesha Dream. Prin intermdiul acestor firme, Pintiliciuc a inchegat un adevarat grup infracțional, în care l-a atras și pe Grigoriu, cu ajutorul căruia a derulat o serie de activități evazioniste și spălare de bani (împreună cu familia bulibașei Stănescu, prieten cu același Grigoriu) ce au condus la fraudarea bugetului de stat și cel al UE cu circa 3 milioane de euro. Un exemplu elocvent in acest sens este investiția de la Golăești unde a “reușit” să ridice câțiva stâlpi cu 1 milion de euro. Este clar că în aceste situații s-ar fi impus derularea unor controale pe linie fiscală de către inspectorii ANAF, atât la firmele Stăneștilor, cât și la cele ale lui Pintiliciuc. Însă, Grigoriu a avut grijă și în perioada în care a fost director al instituției, dar și ulterior, prin șefii de servicii Zaharia și Spătaru, să împiedice fiecare încercare a inspectorilor de a efectua verificări în cadrul societăților menționate, de a sesiza organele de urmărire penală și de a recupera prejudiciile. Portița de scăpare a inspectorilor, indicată chiar de Grigoriu, a fost în majoritatea situațiilor, simpla declarație cum că “nu pot intra în posesia actelor”, dând vina pe contabili sau pe alte persoane, când de fapt documentațiile erau chiar la el sau la angajații săi.

Interesul pentru ca proiectele europene și firmele lui Pintiliciuc să nu fie verificate fiscal este major pentru fostul director, întrucât acestea au fost protejate încă de pe vremea când conducea instituția fiscală din Iași și le dicta șefelor de servicii Zaharia și Spătaru că nu trebuie să scrie nimic de rău în actele fiscale. Din dorința de a-și servi “mentorul”, cele două execută întocmai indicațiile cu privire la modul de întocmire a actelor de control, mai ales a celor privind rambursările ilegale de TVA. Chiar și în prezent, după 5 ani de la pensionare, Grigoriu obișnuiește să meargă la birourile inspectorilor fiscali și să le dicteze conținutul actelor de control. Cei care nu respectă ordinele lui Grigoriu sunt destituiți din funcție. În această situație s-a aflat și Carmen Kemenes, adjunctă a șefului finanțelor ieșene până când a îndrăznit să dispună un control temeinic la Questeastern.

Stirea Precedenta

Ministrul Apărării dă noi detalii despre achiziţionarea ‘corvetelor multifuncţionale’: ‘Nu poate justifica încălcarea legilor’

Stirea Urmatoare

Femeie ucisa cu zile la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi?