La rectorul sărac…

Vorba vine, domnul Tudorel Toader, fără a fi un magnat al finanțelor, nu credem că este un om sărac sub aspect financiar. Am comis o parafrază după această jumătate de proverb doar pentru a sintetiza parcursul descendent, din mai multe puncte de vedere, pe care se află, de o bună bucată de vreme fostul ministru al justiției.

Vă mai aduceți aminte entuziasmul general care a cuprins societatea civilă atunci când domnia sa a fost numit în funcția de împărțitor al dreptății în spațiul carpato-danubiano-pontic ? Toți am căzut pe spate, cu toate patru roțile-n sus de recunoștință pentru acest titan mititel al justiției, fost judecător la Curtea Constituțională, membru al Comisiei de la Veneția, profesor universitar și Rector la cea mai veche universitate din țară. CV-ul impresionant al domniei sale promitea o prestație pe măsură și am remarcat cu toții apetența deosebită a domnului Rector pentru conferințele de presă. Poate deformația profesională să fie de vină, poate o veche și nemărturisită aspirație către sferele înalte ale puterii, frântă brutal de evenimentele din 1989, cert este că domnul Rector a stabilit, de la bun început, un dialog spumos cu presa, așa, de la profesor la student.

Răbdător și politicos, micul titan al justiției ne-a explicat, timp de doi ani și două luni, cum devine chestia asta cu imparțialitatea juridică și cu neimplicarea politică a domniei sale. Cântecul de lebădă al jumătății sale de mandat l-a constituit, fără îndoială, propunerea de revocare din funcție a Laurei Codruța Koveși.

Probabil că acesta a fost punctul orgasmic al carierei domnului Rector, momentul în care, domnia sa, un strănepot al Vrâncioaei, venit pe lume într-o localitate cu nume predestinat ( Vulturu, jud.Vrancea ), fost utecist fruntaș și membru de nădejde al Partidului Comunist Român, s-a metamorfozat într-un Perseu contemporan, care a răpus Medusa de la DNA, cea atât de temută, hulită și detestată de întreaga clasă politică.

Degeaba au încercat gurile rele să-i fure clipa de glorie spunând că, de fapt, revocarea Codruței a avut încuviințarea secretă și prealabilă a președintelui, timorat și el de tupeul amazoanei. Degeaba s-a străduit gherila universitară, de la el de-acasă, să-i mânjească imaginea cerând propria sa revocare. Cu privirile sale scânteietoare de vulturaș vrâncean, domnul Rector și-a pus genunchiul pe grumazul Codruței, în uralele imbecile ale spectatorilor Antena 3.

Din păcate pentru domnia sa, ultimele știri nu sunt tocmai bune. Comisia de Etică și Management Universitar a Ministerului Educației Naționale a cerut revocarea din funcție a domnului Rector pe motive de non combat în ceea ce privește plagiatul de care este acuzat procurorul Codruț Olaru, în condițiile în care, zilele acestea, Tudorel Toader este internat la spitalul de neurochirurgie, medicii suspectând un accident vascular.

Este o simplă și nefericită coincidență care ne aduce aminte de vorba veche românească ce spune că la omul sărac nici boii nu trag.

[sc name=banner_jos]
Stirea Precedenta

Elevi ieseni medaliati la Olimpiada Internationala de Geografie

Stirea Urmatoare

Internele au trimis 217 angajați în ancheta din Caracal: Se fac pași mari în investigație