Te trais but, praleo!

În anul 1938, unul dintre cei mai originali istorici și eseiști ai Europei începutului de secol 20, pe numele său Johan Huizinga, publica un volum de-a dreptul tulburător, intitulat Homo ludens. Esența acestei lucrări este de fapt o întrebare rămasă și astăzi fără răspuns: de unde provine spiritul ludic ? Ne vom spune poate părerea cu altă ocazie, am amintit de spiritul ludic pentru a afirma că acesta este punctul de plecare al festivismului. Ei bine, festivismul, la rândul său, fără a fi o trăsătură exclusiv umană, ne determină să găsim prilejuri de sărbătoare în multe manifestări ale vieții sociale. Spre exemplu, astăzi. 8 Aprilie, este ziua internațională a romilor.

Orice judecată de valoare în privința romilor este o întreprindere riscantă și delicată. Au existat și există printre ei oameni de certă valoare, în multe domenii ale vieții sociale. În egală măsură, mentalitatea și stilul de viață al țiganilor au făcut ca aceștia, în pofida celor aproape 1000 de ani de când, după opinia istoricului Neagu Djuvara, au părăsit India, să rămână puternic ancorați în statutul de paria ai societății. Soarta țiganilor, de-a lungul istoriei, a fost aceeași cu cea a negrilor răpiți din Africa și vânduți ca unelte de muncă: ei au avut statut de sclavi sau robi până în epoca modernă. Abia la mijlocul secolului 19, în Moldova și Țara Românească a fost abolită robia țiganilor. În Transilvania, parte a Imperiului Habsburgic, problema fusese rezolvată de împăratul Iosif al II lea în 1786.

Nu cred că există neam mai controversat pe fața pământului decât romii. Astăzi, de ziua internațională a romilor, să uităm de oile negre ale neamului lor, că și noi, cei care nu suntem romi, le avem pe ale noastre și să ne aducem aminte de personalitățile, uneori geniale, de origine țigănească: muzicienii Ion Onoriu, Johnny Răducanu, Mădălin Voicu, Marin Petrache Pechea, Damian Drăghici, Gabi Luncă, Nelu Ploieşteanu și sportivii Gheorghe Simion şi fii, Marian Negoescu, Nicolae Dobrin, Bănel Nicoliţă, Ilie Dumitrescu.

De ziua lor, le transmitem romilor gânduri bune și le spunem la mulți ani, pe limba lor!

Stirea Precedenta

Speranţe pentru pescarii din Delta Dunării. Proiectul de 6 milioane de euro devine operaţional

Stirea Urmatoare

PSD l-a lucrat fin pe Iohannis. De abia acum s-a aflat. Asta, da, lovitură la Cotroceni! News alert