Salutare taica si noroc!

O să ne ierte Vasile Tomazian, de acolo de unde este, că l-am plagiat, dar în peisajul mioritic, acesta ni se pare cel mai potrivit salut! Poate că uneori, între două scandaluri politice și între două știri despre denunțuri calomnioase și condamnări discutabile, este necesar să încercăm o altă abordare a vieții de zi cu zi. Poate că este necesar să ne aducem aminte că suntem la fel de români ca Lucian Blaga, filosoful care credea că ”veșnicia s-a născut la sat”. Poate că acum, la început de an, fără a cădea în bigotism, este necesar să ne aducem aminte de învățăturile marilor creatori de religii ai umanității care, în unanimitate, ne îndeamnă să renunțăm la lăcomie, la răutate și la ”războiul cel dintre noi”.

O fericită întâmplare face ca nașterea acestei reviste să se întâmple în luna Februarie, luna care în tradiția populară românească poartă numele de Făurar. Asta ne propunem să fim și noi, niște făurari ai armoniei între semeni. Ne propunem și vă propunem un cu totul alt limbaj mediatic, într-o vreme în care toată lumea denunță pe toată lumea, într-o vreme în care moartea caprei vecinului și goana după arginți a devenit ocupația de căpetenie a românului. Ne dorim să fim nu doar o oglindă a societății moldave și românești ci să devenim portdrapelul celor mulți și obidiți din care este alcătuită țara. Vom încerca mereu să vă aducem aminte că suntem români și că nu trebuie să uităm de principalul nostru atribut național: simțul umorului.

O asemenea năzuință pretențioasă nu poate fi atinsă decât dacă ne aducem aminte de vorbele lui Mihai Eminescu care, într-un articol publicat în Noiembrie 1976 în Curierul de Iași, spunea că ”nici un neam de pe fața pământului nu este mai tolerant decât românul”.

Să trecem în revistă, prin urmare, cele două motive de reflecție ale lunii Februarie. Mai întâi, este luna în care, de zintâi, creștinii ortodocși îl cinstesc cum se cuvine pe Trif Nebunul și cum românii se declară în proporție de 86% ortodocși, cred că se poate spune că este una din sărbătorile naționale. Mai ales că Trif Nebunul era patronul omizilor și al insectelor dăunătoare, vietăți de care, în ultimii 29 de ani, nu se poate spune că ducem lipsă. Legea implacabilă evoluției speciilor a făcut ca aceste omizi și lăcuste să dobândească o aptitudine superioară, aceea de a face politică dar instinctele lor fundamentale au rămas neschimbate: devorează tot ce găsesc în cale și din când în când vin peste noi în roiuri devastatoare ca o pedeapsă cumplită pentru păcatele nostre, prezente, trecute și viitoare.

Mai departe, pe 10 Februarie, îl sărbătorim pe Sfântul Haralambie, despre care tradiția ecleziastică spune că ne apără de ciumă și de foamete. Nu trebuie să avem capacități paranormale ca să înțelegem că, în sens metaforic, ciuma și foametea au fost provocate la români, în ultimii 30 de ani, de omizile și insectele de care vorbeam mai sus. Și uite-așa, ajungem la concluzia că, în fața plăgilor cu care Cel de Sus ne bate pentru fărădelegile noastre, trebuie să mai lăsăm deoparte fățărnicia și ura și să punem umărul cu toții acolo unde este nevoie de noi pentru ca foametea, ciuma, omizile și alte gângănii stricăcioase să fugă-n pustie.

În fine, pentru că am vorbit de toleranță, iertare și altele asemenea, să fim noi primii care dăm dovadă de mărinimie sufletească și să urăm cele cuvenite unei persoane controversate născută pe 4 Februarie 1959. Este vorba de Monica Macovei. Luna aceasta, fostul ministru al justiției a împlinit 60 de ani. Unii o înjură, alții o laudă, nu e treaba noastră să le ținem isonul. Noi o asigurăm că nu-i purtăm pică și îi dorim, la împlinirea acestei frumoase vârste, să-i întoarcă Cel de Sus binele pe care l-a făcut în toți acești ani.

Salutare taică și noroc!

Stirea Precedenta

Catalin Morosanu se intoarce in ring

Stirea Urmatoare

Targuri de flori si martisoare in Iasi