PREMIUL PULI(TZER)


În 1904, jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer a creat premiul care-i poartă numele ca un echivalent american al Premiilor Nobel, pentru jurnalism, muzică și literatură. Astăzi, după o sută cincisprezece ani de la apariție, Premiul Pulitzer se acordă pentru 21 de categorii ale celor 3 domenii. Dintre celebritățile care au devenit laureate ale acestui prestigios premiu, amintim pe John Fitzgerald Kennedy, William Faulkner, John Coltrane, Bob Dylan, Sinclair Lewis, Tennessee Williams, Ray Bradbury și alți jurnaliști, muzicieni și scriitori de seamă ai Americii.

Evident, dacă vorbim de jurnalism, ziarele care au dat laureați Pulitzer sunt în fruntea topurilor americane de gen iar ziariștii care au luat premiul l-au meritat cu prisosință. Washington Post, Herald Tribune, New York Times, Reuters, în fine, toate marile gazete americane au în palmares celebra distincție. Desigur, anchetele, reportajele sau fotografiile pentru care au fost primite premiile se încadrează, cu toate, la categoria ”Jos pălăria”. Relatări despre drame îngrozitoare, tragedii epice, instantanee spectaculoase și-au disputat, de-a lungul timpului, dreptul de a primi Premiul Pulitzer.

Am constatat recent, cu plăcută surprindere, o intensificare efervescentă a eforturilor jurnalistice în cazul unor colegi din Iasi, probabil pentru că se apropie luna Aprilie, luna premiilor Pulitzer. Strădaniile băieților sunt de altfel înduioșătoare.

Evenimente epocale ale secolului 21 sunt prezentate cu emfază pe prima pagină : 82 de puieți de urzică plantați în zona Rosetti, recomandările naturiste ale deputatului Ciuhodaru pentru gâlci inflamate și un caz extraordinar de corupție la politehnica ieșeană, comis de fostul deputat Iacoban. Concret, Sorin Iacoban a bulversat codul penal românesc și pe cel european plătind un electrician să monteze două prize la sediul partidului din care face parte. Fapta este cu atât mai gravă cu cât electricienii sunt pe cale de dispariție. Noroc de șeful lor, unul Budeanu care, vigilent nevoie mare, a sesizat, după câteva zile, că electricianul a lipsit de la serviciu în pauza de masă și a adus această faptă abominabilă de corupție la cunoștința opiniei publice.

Nu știm ce premiu va primi Budeanu pentru această descoperire inedită făcută, se pare, din înalt ordin, dar jurnalistii ieseni sunt pe calea cea bună. Problema-i că relatarea acestei fapte de corupție, de nivel european, ar cuprinde niște inexactități așa că, umblă vorba, pe surse, că deocamdată, pentru strădaniile lor, cei care au dat în vileag fapta merită doar primele patru litere din prestigiosul premiu pentru jurnalism. Nu-i nimic, suntem siguri că băieții vor săpa în continuare după dedesubturile acestui îngrozitor caz de corupție instituțională, care a paralizat activitatea politehnicii ieșene și este posibil să descopere că electricianul endemic a montat și un întrerupător pe lângă cele două prize. În acest caz, Iacoban va fi executat în piața publică pentru imensul prejudiciu creat Politehnicii,iar noi o să convingem juriul Pulitzer să le trimită și sufixul de rigoare ca să nu rămână băieții doar cu jumătate de premiu.

Până una alta, dragi colegi, lăsați-i lui Budeanu jumătatea asta de premiu c-a muncit omul pentru ea, iar voi faceți treabă de ziariști adevărați că pentru execuții la comandă n-o să luați nici o distincție.

Stirea Precedenta

Dezastrul din campusul “Tudor Vladimirescu” al Universitatii Tehnice din Iasi

Stirea Urmatoare

Singuratatea liderului de cursa lunga