Perfidul Albion si BREXITUL

Un episcop francez din secolul 17, pe numele său Jacques Benigne Bossuet, a sintetizat, într-o expresie devenită celebră, conduita politică a britanicilor de-a lungul timpului: ” L’Angleterre, ah, la perfide Angleterre”!

Din vremea lui Henric al VIII lea, care s-a declarat papă și a rupt Anglia de catolicism pentru a putea divorța de Caterina de Aragon, mofturile și perfidia britanicilor s-au ridicat la nivelul cel mai înalt, motivându-l pe înaltul prelat amintit mai sus să rostească acele cuvinte.

Francezii, inamicii tradiționali ai englezilor, au simțit poate cel mai dramatic sensul expresiei de-a lungul timpului. Au rămas în istorie câteva mari porcării englezești la adresa francezilor. În 1415, după bătălia de la Azincourt, toți prizonierii francezi au fost uciși, într-un dispreț total față de normele cavalerismului. În 1755, fără a fi în stare de război cu Franța, englezii capturează 300 de nave franțuzești într-o acțiune cu nimic diferită de cele ale piraților vremii. În fine, în anul 1815, Napoleon cere azil politic englezilor. Aceștia se declară de acord, dar îl iau în prizonierat și-l întemnițează pe insula Sf.Elena.

La fel sau mai rău au procedat englezii față de irlandezi, spanioli, ruși sau portughezi, de fapt față de toată lumea. A rămas celebră aserțiunea lui Fabian Picardo, șeful Gibraltarului care a declarat următoarele: ”poziția Regatului Unit este, de obicei, atât de nuanțată încât este greu de precizat unde se situează de fapt”.

Pe ulița mea, despre asemenea oameni se spune, în cel mai curat grai moldovean, că umblă cu curul în două luntri. În problema atât de ciudată a Brexitului, britanicilor nu le convine că Irlanda, care rămâne membru al Uniunii Europene, nu va avea o graniță fizică între ea și Irlanda de Nord. De asemenea, britanicii vor să iasă din U.E. dar vor să păstreze avantajele economice pe care le au în calitate de membri ai uniunii. Cu alte cuvinte, vor, ca întotdeauna, să fie și cu bipu-n cur și cu sufletu-n rai. Măi băieți, sau cum ar spune Ioan Rațiu, (un român anglicizat trecut la cele veșnice), mei gopii, asta nu se poate bă! Ori că una, ori că că!

Stirea Precedenta

Editorial Stirea de Iasi: Viermii de langa noi

Stirea Urmatoare

Primaria Iasi amenajeaza un nou parc