Pace Între Oameni

În urmă cu 56 de ani, mai exact în anul 1963, cu jumătate de an înainte de asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, Papa Ioan al XXIII lea, poate ca o dureroasă premoniție, oferea lumii cea mai democratică și mai liberală Constituție mondială din istoria umanității sub forma unei scrisori deschise, enciclica Pacem in Terris. Într-un deceniu al nebuniei sociale, în care vor mai fi asasinați Martin Luther King Jr. și Robert Kennedy, în care China traversa odioasa ”revoluție culturală” iar Europa ridica Zidul Berlinului, o jumătate de milion de americani, adepți ai subculturii hippy, un fel de urmași ai lui Diogene, se adunau la Woodstock lângă New York și se îndopau cu LSD pentru a protesta pur și simplu, în căutarea unui alt adevăr.

În plin război rece, în timp ce Hrușciov își scotea papucul din picior și bătea cu el în tribuna Națiunilor Unite, papa de la Roma adresa lumii un îndemn la rațiune și la umanitate. Simpla lectură a acestui document, ar trebui să-i facă pe politicienii lumii de azi să le fie rușine. Să nu uităm că papa încerca să trezească la realitate o lume în care Ku Klux Klanul voia încă să mențină sclavia cetățenilor de culoare iar în războiul din Vietnam, cea mai dureroasă pagină din istoria Americii, mureau 58.000 americani și câteva milioane de oameni ai altor nații.

Iată câteva dintre opiniile, de acum mai bine de jumătate de veac, ale Papei Ioan al XXIII lea:

”Fiecare ființă umană are dreptul la viață, la integritate fizică și la mijloacele necesare pentru un trai decent, în special în ceea ce privește alimentele, îmbrăcămintea, locuința, odihna, serviciile sociale. Prin urmare, omul are dreptul la securitate în caz de boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe, șomaj de fiecare dată când este privat de aceste mijloace de subzistență, ca urmare a unor circumstanțe care nu depind de voința sa.

…………………………………………………………………………………………………..

Orice ființă umană are dreptul la respect față de propria persoană, la o bună reputație, la libertate în căutarea adevărului, la exprimarea și răspândirea gândirii, la creație artistică, toate încadrate în limitele ordinii morale și ale binelui comun. De asemenea, are dreptul la o informare obiectivă.

………………………………………………………………………………………

Stirea Precedenta

Agricultura ecologică. Sfaturile eurodeputatului PNL, Daniel Buda, merită citite de cât mai mulţi fermieri

Stirea Urmatoare

Răsturnare de situație în controversa cu Metrorex. Mult zgomot pentru nimic. Elvețienii au făcut un pas în spat