O zi ca oricare alta

Unul dintre atributele definitorii ale omului, poate cel mai important, este conștiința de sine. De la acest atribut, pe care, funcție de starea noastră de moment, îl considerăm o binecuvântare sau un blestem, derivă toate celelalte trăsături care ne diferențiază de restul viețuitoarelor. Spre exemplu, noi oamenii, avem o cutumă care ne definește ca ființe sociale, o cutumă care ține de memoria individuală și colectivă: aducerea aminte !

Am folosit această sintagmă pentru că trecutul nostru, ca indivizi și ca specie, alcătuiește istoria, așa cum este ea, cu bune și cu rele. Prin urmare, atunci când vorbim de aducere aminte, avem în vedere atât evenimentele faste cât și cele nefaste din istorie, vorbim în egală măsură de aniversări și de comemorări. În afară de evenimentele triste și de cele fericite, există o a treia categorie de fapte, pe care le sărbătorim de ziua întâmplării lor. Este vorba de întâmplările istorice care, la fel ca pietrele la temelia unei case, stau la baza națiunilor moderne.

O astfel de faptă s-a petrecut la data de 14 august a anului 410 când vizigoții, conduși de regele Alaric au cucerit Roma, jefuind-o zile întregi și dărâmând, odată cu statuile din cetatea eternă, mitul eternei păci romane. Acum, când privim în urmă de la distanța celor 1619 ani care ne separă de această dată fatidică, este un eveniment al istoriei. Atunci, la data petrecerii evenimentului, a fost vorba de o tragedie de proporții epice, care a însemnat sfârșitul unui imperiu.

La 14 August 410 centrul lumii antice a fost sfărâmat și jefuit iar locuitorii săi trecuți prin foc și sabie. Romanii au aflat atunci că cetatea eternă este doar un simbol a cărui viață ține la fel de mult cât memoria umanității. Reprezentarea materială a simbolurilor, chiar dacă asta înseamnă cetăți grandioase sau construcții fără seamăn este, din păcate, la fel de efemeră ca orice altă creație a omului.

La data de 14 august a anului 410, umanitatea a aflat, tragic și dureros, că nimic nu este veșnic.

[sc name=banner_jos]
Stirea Precedenta

WYCOMBE – READING (1-1, 2-4 d.pen) // Impresarul lui George Pușcaș, reacție genială după primul gol marcat în Anglia: „Nu e AK47, e o armă letală” + Ce a scris atacantul

Stirea Urmatoare

Care va fi zona din București unde vor fi INTERZISE mașinile sub Euro 3: cum vor fi monitorizate