X
    Categorii Editoriale

O moarte oarecare …

Sursa foto: www.ziaruldeiasi.ro

Ora 8

A rămas în curte; directoarea nu l-a primit, din nou. La “grădi” nu pot intra decât cei ai căror părinţi aduc adeverinţe de venit. Apoi a început, peltic, să se joace în curte. Are trei ani, are 7 fraţi, şi familia este săracă. Mama e o tâmpită care l-a lăsat să plece după frate-su, singur, pe uliţele satului ăla mocirlos. Poate-poate l-or primi ăia în grădi. Degeaba; directoarea l-a lăsat afară. SINGUR.

*

Deputaţii încep să se adune în Bucureşti. Programul începe abia la ora două, e timp de tras chiulul. Unii încă dorm. Alţii sunt pe drum. Alţii îşi beau cafeaua – este încă devreme. Camelia Gavrilă e deputat, deci deputăţeşte în voie. Senatorii senatoresc: unii chiulesc, alţii sunt treji.

Ora 9

Stătea singur deja de o oră, şi începuse să se plictisească. Ar fi fost tare bine să fie primit înăuntru. Nimeni nu l-a băgat în seamă. A fost lăsat în curte, de unul singur, ca un câine de pripas. Ca un obiect nefolositor. Curtea e mare, pentru un copil de trei ani. A ocolit clădirea grădiniţei odată. De două ori. De câteva ori. S-a jucat cu un băţ, apoi s-a uitat pe geamuri – atât cât s-a putut înălţa pe vârfurile picioruşelor. Are doar un metru – este micuţ. Şi este singur. E aprilie, şi afară e destul de răcoare – însă e învăţat cu frigul.

*

La ora asta, intrarea în Bucureşti dinspre Buzău e deja aglomerată – drumul e un infern. E greu să fii senator… atâta drum, atâtea zile – mai bine vii cu avionul. Ce plictiseală…! Noroc că azi senatul începe treaba la 12 juma. Pe la 12 se bea cafeaua; depinde cu cine. Şefii de cabinet ştiu mai bine – pentru asta sunt plătiţi. 20.000 lunar, pentru funcţionarea unui cabinet – nu e rău deloc; şi nu dau socoteală pe ce se duc banii.

Ora 10

Directoarea a ieşit cu câţiva copii afară, în curte, la joacă. După masa de dimineaţă. Îi este foame, dar nimeni nu ştie. Poate s-a uitat pe geamuri, poate s-a jucat cu un băţ, poate a alergat după vrăbiile zgribulite. Directoarei nu-i pasă de copilul ăla; are altele pe cap – e directoare, ce naiba…

Idioata de mamă-sa n-a venit după el, chiar dacă lipsea de două ore. Şi-o fi imaginat că haìnele astea l-au lăsat înăuntru. Poate i-au dat să mănânce ceva.

NU. A fost lăsat afară. Mamă-sa a uitat de el. Oamenii care au trecut pe drum nici nu l-au observat; cei care au făcut-o s-au uitat indiferenţi la puştiul de un metru şi câteva kile şi au mers în drumul lor.

*

Camelia Gavrilă deputăţeşte. Gândurile eu sunt în sfere înalte. Vrea internet la ţară. Vrea învăţământ cu temeiuri ştiinţifice. Vrea aspecte de competenţă. În mintea ei de deputată, se ciocnesc viziuni, se zvârcolesc idei, se croiesc idealuri. Inima-i tresaltă, azi va discuta despre completările necesaaareeeeee legii educaţiei!!!!

Va iniţia legi!

Va vorbi, va argumenta, îşi va ţuguia semeţ buzele şi va privi vultureşte la dragii ei colegi de partid!

Ora 10, şi câteva minute

Se suise pe tabla aia ruginită ce acoperea într-o doară fosa septică, şi alunecase înăuntru. În cădere s-a lovit la cap – au zis legiştii. A dat din mâini, disperat, să se agaţe de ceva – însă a întâlnit doar aerul. Mama, unde e mama? s-a gândit cu groază… Înăuntru, duhoarea de materii fecale şi urină îi ardeau ochii şi plămânii, şi probabil a tuşit…

*

Camelia Gavrilă deputăţeşte în continuare. Este şefa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Este aproape ca un ministru, ba chiar şi mai şi – pentru că EA face legi pe care miniştii sunt obligaţi să le pună în practică. Când vrea, Camelia îndreaptă legile. Legile educaţiei. Legile cefereului. Ba le îndreaptă şi pe cele ale spectrului penal – pentru că e strâmb. Pentru că Dragnea. Pentru că poate.

Ora 10 …şi încă alte două minute…

Încercase degeaba să iasă, să se caţere, să apuce de ceva cu mânuţele alea mici, cu care ieri se jucase în părul fratelui; căzuse în fosa septica. Se afunda, era rece, ud şi întuneric. Şi era SINGUR. A încercat să ţipe – dar n-a mai apucat. În gât, în gură – i-au intrat materii fecale şi urină. S-a înecat, a tuşit, s-a zbătut – a încercat să se ridice, peltic; hainele deja ude îl împiedicau. A încercat să se uite în sus, îngrozit, după MAMA.

După fratele lui.

După cineva.

N-a putut.

Ochii îl ardeau de la urina stătută. Materiile fecale îi intrasera în nas şi nu putea respira. Şi-a dus mânuţele la ochi, să se apere – dar mai rău a făcut. Era murdar, acoperit de mizerie, de dejecţii, ud de urină.

*

Directoarea e în curte, se joacă cu ceilalţi copii. Nici ea, nici fratele lui nu-l aud; nici nu au cum.

De altfel, pe directoare nici n-o interesează unde e. L-a şi uitat. Dacă ar fi interesat-o… dacă măcar ar fi acoperit fosa aia, dacă ar fi schimbat tabla…

*

…mai ales că Dragnea merită salvat! Pernele moi ale automobilului oferă siguranţă. Drumul cu avionul este însă mai scurt. Ce păcat că nu e mai lung! – ar avea timp, la clasa Bussines, să-şi bea liniştită apa Evian. …oare au Evian?! Şi va lua cuvântul, şi-i va face praf pe ăia care nu cred în programul de guvernare. EA, Camelia Gavrilă, le va demonstra că se înşeală amarnic. Ce păcat însă că ăia nu cunosc atât de multe cuvinte complicate, ca ea; i-ar zdrobi cu argumentaţile ei filozofice.

Ce bine e să fii deputat! Şi ce destin măreţ are EA!

Ora 10, şi alte, încă alte interminabile secunde

Se sufoca! încerca disperat să urle. Să tragă aer în piept, să ceară ajutor – dar intra şi mai mult in materiile fecale din fosa septica a scolii, şi se sufoca! A încercat, într-un ultim efort, să se smulgă din mâlul puturos şi ucigaş – însă era prea mult.

Băieţelul de trei ani a murit în câteva minute, înecat în materii fecale şi urină.

Da, da: în materii fecale şi urină – asta se găseşte într-o fosă septică. A murit încercând să se lupte – atât cât a putut, cu mânuţele alea mici. A încercat să urle, dar nu a putut – dejecţiile alea i-au intrat în gură, în ochi, în nas. L-au sufocat, i-au ars ochii, i-au ars plămânii.

A murit ca victimă a INDIFERENTEI TUTUROR.

S-a intamplat pe 15 aprilie, intr-un sat din Iasi.

*

Camelia Gavrilă va deputăţi, azi şi mâine, aşa cum ştie ea: semeţ. Maiestuos. Filozofic. De la înălţimea pe care i-o dă experienţa şi prietenia cu Dragnea.

EA, Camelia Gavrila, este preşedinta Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor. Camelia Gavrilă face legi.

Dar, cât a fost şefa ISJ Iaşi, n-a fost în stare să convingă un primar să construiască o toaleta.

PS: da, este adevărat – dacă votaţi PSD, copii noştri pot fi si ei victime ale unor astfel de accidente

Dacă vă e jenă de acest articol, atunci schimbaţi canalul TV când e vorba despre PSD.

Stirea de Iasi:

Comentariile sunt inchise