Nepotul vulpii si mama graului

Cine crede că vulpile sunt doar niște canide pe cale de dispariție, fugărite de toată lumea, despre care, din poveștile copilăriei noastre, știm că răspândesc turbarea iar în timpul liber fură găinile din cotețele oamenilor, se înșală amarnic. Istoria contemporană a spațiului mioritic ne arată că, la noi, nu doar populația majoritară adică oile, sunt la putere. Și neamul vulpilor este unul influent, iar nepoții de vulpe pot ajunge chiar prim miniștri în țara asta de fazani.

Ca să nu fim acuzați că batem câmpii, să luăm cazul lui Dacian Julien Cioloș. Fostul prim ministru al României, care provine dintr-o familie de vulpi ( tatăl maior de miliție iar un unchi de gradul 3, Virgil Ardelean, general de poliție și șef al serviciului doi și-un sfert ) a avut în viață, un început mai mult decât banal. A absolvit un liceu agricol în 1987 și apoi, la fel ca multe alte zeci de mii de candidați la facultate, a picat la prima încercare și a fost luat în armată. Abia în anul următor a devenit student și apoi inginer agronom. Până prin 2005, cariera lui politică a fost una banală. Și-a făcut veacul mai mult prin Franța și pe la Bruxelles, vânând pe apucate, când una când alta. Odată cu venirea la putere a piratului, cariera micului vulpoi a explodat. Ca ministru al agriculturii, Julien al nostru a înfundat un vulpoi din altă generație, pe Dan Voiculescu, solicitând acestuia daune de 60 milioane de euro în dosarul ICA, faptă care i-a adus recunoștința veșnică a piratului.

Voiculescu s-a dus la pușcărie pe mâna semenului său mai tânăr iar acestuia i-a pus piratul ceară pe schiuri, oferindu-i funcția de comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală. Asta până în 2014. Anul următor, apartenența sa la neamul vulpilor i-a adus lui Julien postul de prim ministru în locul lui Victor Ponta, pe care l-a hărțuit Laura până ce acesta, pe punctul de a fi arestat, și-a dat demisia. Evident că Ponta a fost declarat nevinovat în dosarul fabricat de Kovesi dar postul său nu mai era liber. Acolo, dând vesel din coadă, era instalat Julien, micul vulpoi, numai că veselia lui a ținut doar până la alegerile din 2016 când vânătorii mioritici au pocnit din buletinele de vot și l-au fugărit ca pe el. De atunci, bietul Julien, lingându-și orgoliul, a tot căutat mama grâului, căznindu-se să încropească tot felul de vizuini politice în care să stea la pândă, cum e năravul vulpilor. Acuma s-aude că micul vulpoi, nărăvit la funcții înalte, candidează la europarlamentare cu sloganul ”Mă duc să aduc Europa în România”. Deh, ce să-i faci, vulpea tot vulpe rămâne. După mintea lui, Europa o fi vreun pui de cioară pe care s-o vâneze el și s-o aducă la vizuină.

Mai degrabă cred că puiul de vulpe și acoliții lui din cotețul european vor avea o soartă crâncenă dacă ajunge Laura șef peste vânători. Pentru ziua aceea neagră, îi dedicăm lui Julien câteva versuri dintr-o frumoasă poezie a lui Evgheni Evtușenko, intitulată ”Monologul puiului de vulpe”:

Dar mari prefaceri se petrec la cârmă,

Și-aici la fermă! Căci dacă-ntr-un sac

Ne sugrumau cândva, azi doar c-o sârmă

Electrică- ne vin urgent de hac.

Duios, lapona mea cu două fețe

Mă mângâie pe cap, pe gât, pe stern…

Ce mână moale! Doamne, ce blândețe!

Da-n ochii ei de înger, ce infern!

Mă va salva de boli și, din tot locul,

Mereu de hrană îmi va face rost,

Dar într-o zi, când va veni sorocul..

Trădarea e în fișa ei de post.

Stirea Precedenta

Secretul presedintelui

Stirea Urmatoare

Concert Iris la Iasi