Na !

Cei care suntem mai de vârsta a doua ne aducem aminte, poate, de un poet aproape uitat acum, pe nedrept, pe numele său Eugen Jebeleanu. Dintre capodoperele sale poetice, pe lângă tulburătorul poem Surâsul Hiroșimei, mi-aduc aminte o poezie numită Hannibal, pe care vă invit s-o lecturați mai jos:

Nimeni n-avea ceea ce el avea:

superba lui trufie si elefanții

si labele lor sfărâmând vertebrele

acestor Alpi albiți de spaima.

Călca, de-abia să se audă, peste stânci

și s-auzea în lună, și nimeni

nu mai văzuse trâmbițele

de piatră ondulandă ale acestor fiare.

Și n’au invins.

Nu mai țin minte ce profesor aveam atunci la Limba Română dar mi-aduc aminte că ne-a invitat să reținem morala: niciodată să nu fii prea sigur pe tine sau pe atuurile tale, chiar dacă uneori pari a fi invincibil.

Zilele acestea am văzut pe ecranul televizorului figura speriată a unui inculpat sub control judiciar, care a marcat istoria țării în ultimii 15 ani de zile: Laura Codruța Kovesi. Nu mai avea deloc siguranța de sine de pe vremea când era Procuror General al României și Procuror Șef al DNA. Mi-a creat impresia unei vietăți hăituite și mi-am dat seama că Laura a fentat lecturile obligatorii ale copilăriei și n-a citit poezia Hannibal.

Dacă ar fi citit-o la vreme, ar fi știut că elefanții ei de la DNA, cu toate trompetele lor obediente, vor cădea într-o bună zi, odată cu dânsa. Cred că nici marele strateg cartaginez al antichității, care l-a inspirat pe Eugen Jebeleanu, nu era așa fudul cum era Laura când aștepta, în capul scărilor de la sediul DNA, personalități de prim rang, încătușate și la fel de speriate cum era ea acum. Timp de mai bine de 10 ani, elefanții pe care-i avea în soldă au sfărâmat vertebrele a mii de români, dintre care unii nevinovați iar pieptul Laurei s-a umplut de decorații făcute din viețile distruse ale acelor oameni.

Asemeni Alpilor din poezia lui Jebeleanu, românii erau albiți de spaimă. Nimeni nu îndrăznea să miște în front în afară de nașul ei politic, Traian Băsescu. Când televiziunile ne-au adus în case imaginea ei sub control judiciar, după 7 ore de audieri la Parchetul General, mi-a venit să spun: Na! Era bine dacă-l citeai pe Jebeleanu când erai mică!

Stirea Precedenta

Schimbarea orei, un exercițiu dictatorial. DST = Daylight Stupid Time. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Stirea Urmatoare

Lecția pe care Ceaușescu nu a vrut să o înțeleagă. Dezvăluiri din arhivele MAE