Interviu cu Ion Iliescu
Continuăm exercițiile noastre jurnalistice cu o discuție, imaginară desigur, cu fostul președinte al României, domnul Ion Iliescu. Despre această personalitate controversată a ultimilor 30 de ani s-au spus și se vor spune multe lucruri, unele adevărate, altele mai puțin. Noi dorim să rămânem loiali principiilor deontologiei jurnalistice și să imaginăm un dialog relaxat cu cel care, la 3 Martie 2019 a împlinit 89 de ani. În loc de flori, i-am oferit fostului președinte trei fotografii care să-i facă plăcere, două culese de pe pagina sa de wikipedia iar cealaltă extrasă din bogata arhivă a redacției noastre. După câteva minute, în care îl contemplăm pe fostul președinte privind amuzat fotografiile, începem discuția:
Reporter: Ce părere aveți, domnule Iliescu, de cele trei instantanee din tinerețile dumneavoastră?
I.I.: Măi dragă, nu știu pe unde le-ai găsit dar trebuie să recunosc faptul că ai fost inspirat. Nici nu știam că există aceste poze.
Reporter: Ne-am gândit să vă înveselim un pic, că destul vă agasează unii cu poze de la revoluție sau de la mineriade. A propos, cum e domnule Iliescu, a fost revoluție sau nu ?
I.I.: Hm, Hm, tușește încurcat fostul președinte. Prietene, o să-ți dau un răspuns anecdotic. Unii spun c-a fost, alții că nu, habar n-am nici eu, dacă mă gândesc bine. A fost așa ca un vârtej, ca o tornadă socială, m-am trezit deodată președinte.
Reporter: Ei, nu vreau eu să vă necăjesc de ziua dumneavoastră, dar în vârtejul ăsta au murit oameni.
I.I.: Așa este, să nu crezi că m-am bucurat, dar nu s-a putut altfel.
Reporter: Nu vă bântuie fantomele soților Ceaușescu ? De prin poze rezultă că ați avut relații cordiale.
I.I.: Hm, ce să-ți spun măi dragă ? Relații cordiale a avut el cu mine nu eu cu el. O să-ți dezvălui un secret, în exclusivitate. De când m-am retras din politică mă preocupă semiotica. Știi ce-i aia nu?
Reporter: Am așa o idee vagă, ceva legat de simboluri parcă !
I.I.: Ei, nu-i chiar așa simplă treaba. Uite, vezi poza asta pe care mi-ai adus-o, în care eu și Ceaușescu aruncam cu cercurile la țintă? Ceaușescu totdeauna alegea cercuri roșii, așa era el inflexibil și loial comunismului până la capăt! Ale mele sunt mai colorate, eu am fost mai flexibil și mai dispus la compromisuri.
Reporter: Și cu Elena Ceaușescu se pare că vă înțelegeați bine!
I.I.: Hm, am încercat să le transmit amândurora că sunt mai bun ca ei când e vorba de tras la țintă dar, dacă nu m-au crezut, ai văzut ce-au pățit ? Așa le-a fost soarta. Uite vezi, aici jucam darts cu tovarășa. Nu te uita la săgețile alea rudimentare, eram prin anii 70.
Reporter: De curiozitate, în ce țintă aruncați ?
I.I.: Păi aruncam în ăștia micii, Petrică Roman, Adrian Năstase, alergau printre picioarele noastre.
Reporter: Să nu fie de deochi ce memorie aveți! Băsescu nu era pe acolo ?
I.I.: Aiurea, păi ce să caute el printre nomenclaturiști? Ăsta era un coate goale, mergea la concursuri de băut whisky, se antrena să devină lup de mare.
Reporter: Domnule președinte, văd că v-am obosit cu întrebările mele, nu vreau să vă mai plictisesc, spune-ți-mi ceva despre a treia poză. Unde erați și mai ales cine este doamna mascată din dreapta dumneavoastră ?
Fostul președinte se uită la mine peste ochelari, privește poza, se uită iar la mine cu zâmbetul lui celebru și zice, ușor nostalgic: prietene, eram la un bal mascat al disidenților din țările Tratatului de la Varșovia, ne pregăteam pentru glasnost și perestroika iar ăsta este Gorbaciov în travesti. Nu ți-am spus să fii atent la simboluri ? Hm, hm, ce știți voi, tineretul ăsta fără minte?
Mă uit sceptic la poza cu pricina în timp ce bătrânul comunist îmi spune că femeia arătoasă, despre care el afirmă că e Gorbaciov în travesti, poartă masca aia ca să-i acopere celebra pată roșie de pe frunte! În fine, la nouăzeci de ani fără unul are și el dreptul să la confuzia de rigoare !
Reporter: Mulțumesc domnule Iliescu. Rămâneți cu bine.
I.I.: Să-ți fie de bine, prietene. Ai grijă la simboluri!

[sc name=”banner_jos”]

Stirea Precedenta

“Sistemul de educatie romanesc are nevoie de o relansare!”

Stirea Urmatoare

Interviu exclusiv cu Liviu Dragnea