Coțcarii

Într-un editorial anterior, aminteam de festivism și de spiritul ludic. La fel ca la toate neamurile lumii, românii au la dispoziție leacul veseliei și râsului ca antidot pentru amărăciunea vieții.

Astăzi, 9 Aprilie, se împlinesc 169 de ani de la premiera piesei de teatru Chirița în Iași sau Două fete ș-o neneacă, al cărei autor este Vasile Alecsandri. În acord cu eternul simț al umorului românesc, marele poet a ridiculizat, la Teatrul Național din Iași, aceleași metehne sociale pe care le ”admirăm” și astăzi: parvenitismul, snobismul, lăcomia, matrapazlâcurile și coțcăria. Sub forma unui spectacol umoristic, coțcarii mijlocului de veac 19 stârnesc și acum, după mai bine de un secol și jumătate, aceeași veselie amară. Coana Chirița, Grigori Bârzoi, Guliță, Luluța, precum și coțcarii Bondici și Pungescu, toate aceste personaje au avut până astăzi, copii la indigo în toate guvernele. A evoluat, de-a lungul timpului, doar vestimentația și miza coțcăriilor. În rest, aceeași lipsă de scrupule, aceeași venalitate și aceeași lipsă de simț etic!

Era să uit, mai este un element de noutate în coțcăria secolului 21! Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, am constatat că au și țările civilizate coțcarii lor numai că, deh, sunt coțcari europeni și e greu să te atingi de ei! Cu câțiva ani în urmă, amazoana din fruntea DNA-ului anunța cu surle și trâmbițe că sunt în lucru două dosare fulminante, cu fraude de miliarde de euro în care sunt implicate companiile Microsoft și EADS. Tot un fel de teatru a fost și ăsta pentru că, după câtva timp, același DNA a anunțat, mai timid de astă dată, că dosarele au fost clasate din lipsă de probe.

Iar am greșit, mai avem ceva în plus față de vremea lui Alecsandri: noi avem și coțcari cu grade pe umăr și chistoale la brâu. Bunăoară, coțcari sunt toți, singura chestie care-i diferențiază este norocul și apartenența la unul dintre cele două state paralele.

Oricum ar fi, are dreptate Coana Chirița când zice:

De-ai umbla întreaga lume;

De-ai călca pe rând anume:

Țara englezească,

Țara franțuzească,

Țara spaniolească,

Nemțească, leșască,

Italienească,

Păn’ și cea grecească,

N-ai găsi chiar într-o mie

Așa târg vestit să fie,

Pentru boscărie,

Pentru stosărie,

Pentru coțcărie,

Matrapazlărie,

Și rușfetărie

Și potlogărie!

Stirea Precedenta

O nemțoaică teroristă ISIS a lăsat să moară de sete o fetiță-sclavă de 5 ani

Stirea Urmatoare

MAI, răspunsul anului în „goana după droguri”. Cât poți obține pe un pachet de cocaină. Mesajul postat a devenit viral